Η Άννα Μερσυνιά γεννήθηκε στο χωριό Δελλαπορτάτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πάλης, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ληξούρι στην Κεφαλονιά. Οι γονείς της, αγρότες στο επάγγελμα, καλλιεργούσαν σταφίδα, ελιές και σιτάρι. Η καλλιέργεια σταφίδας, συγκεκραμένα, υπήρξε μια προσοδοφόρα δραστηριότητα για την οικογένεια, απαιτούσε όμως πολλές ώρες εργασίας και αφοσίωση. Η ίδια και ο μικρότερος αδερφός της, από παιδιά ακόμα, συμμετείχαν στη διαδικασία της καλλιέργειας, ως παιχνίδι. Οι εργασίες και ποικίλα περιστατικά έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη της με έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Αναφέρεται στις δυσκολίες του τρύγου, την ανησυχία για την επιτυχία της σοδειάς, το φόβο πιθανής κλοπής, όταν η σταφίδα ήταν απλωμένη, τη μεταφορά της συγκομιδής στον ΑΣΟ με γαϊδουράκια αλλά και τα έσοδα της οικογένειας από την αγροτική δραστηριότητα. Σε μια συνολική αποτίμηση αυτής της δραστηριότητας, η σταφίδα δεν ήταν μόνο προϊόν καλλιέργειας αλλά και κάτι που απολάμβαναν τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι, πλήρως ενταγμένη στην καθημερινότητα τους.