Attachments
Metadata
Τίτλος
Από το αμπέλι στην UNESCO | Η πολιτιστική κληρονομιά της μαύρης σταφίδας
Περιγραφή
Η παγκοσμίως μοναδική κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα παράγεται στα σταφιδάμπελα της Πελοποννήσου και των νησιών του Ιονίου. Η σταφιδοκαλλιέργεια, παραγωγή και εμπορική διακίνηση της μαύρης σταφίδας διαμορφώνουν για αιώνες τον συλλογικό βίο αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων και των περιοχών τους. Η σπουδαιότητα της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας οδήγησε στην εγγραφή της το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατόπιν πρωτοβουλίας και ενεργειών της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ).
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Επιστήμονες της ΠΕΣ και εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρουσίασαν προτάσεις και συζήτησαν, διερευνώντας τα επόμενα βήματα για τις διάφορες πτυχές της μαύρης σταφίδας, μέσα από λέξεις κλειδιά: ιστορία, πολιτισμός, υγεία, υπερτροφή, σταφιδοκαλλιέργεια, ανάπτυξη, δρόμοι της μαύρης σταφίδας, UNESCO.
Πρόγραμμα εκδήλωσης
Χαιρετισμοί
Χαιρετισμός, Έναρξη εσπερίδας | Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχος Αιγιαλείας
Χαιρετισμός | Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών – ΠΕΣ, παραγωγός κορινθιακής σταφίδας
Ομιλίες
Κορινθιακή σταφίδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον | Μιλτιάδης Σταυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΠΕΣ [ΕΙΣΗΓΗΣΗ]
Έρευνα και ανάδειξη της διατροφικής αξίας της κορινθιακής σταφίδας | Ελευθερία Κατεχάκη, Χημικός PhD, Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας ΠΕΣ [ΕΙΣΗΓΗΣΗ]
Από τον Όμηρο στην UNESCO | Μιχάλης Καρβέλας, Χημικός M.Sc., Μ.Β.Α., Υπεύθυνος Ερευνητικών Έργων ΠΕΣ [ΕΙΣΗΓΗΣΗ]
Ο αιώνας της σταφίδας: Όταν η σταφίδα για την Ελλάδα ήταν ό,τι ο καφές για τη Βραζιλία | Παναγιώτης Αγγελόπουλος, M.Sc. Ιστορίας [ΕΙΣΗΓΗΣΗ] [ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ]
Παρεμβάσεις
Αθανάσιος Πετρόπουλος, Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας.
[Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας]
Συζήτηση – συμπεράσματα
Συντονιστής εκδήλωσης: Ιάσων Τσόλης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ΙΟΝΙΑΝ TV.
Ημερομηνία υλοποίησης
October 13, 2019